50 tahun hubungan Malaysia-Korea Selatan - Yang, Seung-Yoon; Zaharani Ahmad (Hankuk University of Foreign Study Press, 2011)
Hubungan diplomatik antara Malaysia dan Korea Selatan ditandatangani secara rasminya pada 23 Februari 1960. Setelah setengah abad berlalu, hubungan ini telah meninggalkan pelbagai kesan yang boleh dijadikan sandaran, panduan dan teladan untuk membawa kedua-dua negara melangkah seiring ke masa depan yang lebih cemerlang. Sehubungan itu, buku ini cuba menyoroti 50 tahun hubungan tersebut. Pada peringkat awalnya, hubungan itu sekadar rakan biasa yang didorong oleh ideologi politik yang sama, iaitu bersikap probarat dan anti-komunisme. Namun, dua dekad kemudian, hubungan kedua-dua negara ibarat dua sahabat yang rapat dan erat, apabila 'Dasar Pandang ke Timur' dilaksanakan. Mulai saat ini, selain daripada bidang politik dan diplomatik, perhubungan yang terjalin merangkumi bidang ekonomi, pendidikan, pelancongan dan juga sosiobudaya. Sesungguhnya dasar ini bersifat saling melengkapi dan dapat diibaratkan sebagai 'jambatan' yang telah menghubungkan dua negara secara dua hala yang akhirnya membawa kemanfaatan dan kemakmuran bersama.