Aminuddin Baki tokoh pendidikan - Mohd. Tajuddin Abdul Rahman (Arkib Negara Malaysia, 2012)
Buku ini diterbitkan khusus untuk mengetengahkan ketokohan dan keperibadian Aminuddin Baki selaku pejuang dalam sejarah pendidikan negara. Oleh yang demikian, segala sumbangan, perjuangan dan pemikiran beliau dalam pelbagai aspek seperti memperjuangkan Bahasa Kebangsaan, memajukan sistem pendidikan, serta sentiasa memberi galakan dan dorongan kepada kaum Melayu agar terus menimba ilmu dan mementingkan pendidikan diperturunkan untuk tatapan dan diambil iktibar oleh generasi hari ini.