Gerakan politik Melayu, 1945-1957 - Ramlah Adam (Penerbit Universiti Malaysia Perlis, 2013)
Kebangkitan politik orang Melayu di seluruh Tanah Melayu mencapai kemuncaknya dengan pengamalan orang Melayu menentang Malayan Union yang diperkenalkan oleh British pada tahun 1946. Mereka menentangnya kerana menghalang tindakan British untuk menghapuskan Institusi Raja Melayu dan membuka kerakyatan kepada semua rakyat British di dunia. Penentangan orang Melayu terhadap Malayan Union tidak disenangi oleh Parti Komunis Malaya (PKM). Parti ini kemudian bekerjasama dengan orang Melayu radikal yang pada mulanya memihak kepada UMNO. Namun, kerana gagal mendapat kepimpinan orang Melayu, mereka menolak UMNO dan bekerjasam dengan PKM. Pemberontakan komunis pada 1948 telah diisytiharkan. Dengan itu, semua parti kiri dan radikal telah diharamkan. Sehubungan itu, British telah bekerjasama dengan UMNO untuk membawa Tanah Melayu ke arah kerajaan sendiri dan kemerdekaan pada 31 Ogos 1957.