Liku-liku meniti kejayaan sebuah autobiografi - Mohd Yunus Masjuki (JRAS, 2008)
Buku ini memaparkan semangat juang seorang anak tani yang berjaya dan menjadi pertama. Beliau mempunyai 9 adik-beradik dan hidup dalam serba kekurangan. Tubuh kecilnya medapat tolakan jiwa yang besar dalam memburu pencapaian akademik sejak di bangku sekolah rendah sehinggalah ke peringkat PhD, dan seterusnya meniti liku-liku kejayaan dalam kerjaya yang menjadi impiannya.