1Malaysia menjana negara sejahtera dan bahagia menjelang 2020 - Shahlan Ismail (Centre for Clocal Concerns, 2010)
Buku ini merupakan himpunan pandangan beberapa pakar (pemimpin dan ahli akademik) tentang Gagasan 1Malaysia yang dipelopori oleh YAB Dato' Sri Mohd. Najib Tun Abdul Razak selaku Perdana Menteri Malaysia keenam. Disebabkan berlaku beberapa salah faham terhadap konsep ini, suatu pendekatan yang jitu diperlukan supaya kekeliruan sesetengah pihak dapat dijawab.