Perumpamaan al-Quran - Azhar Muhammad (Penerbit Universiti Teknologi Malaysia, 2008)
Isi kandungan al-Quran kaya dengan gaya bahasa yang tersusun rapi dan bunga bahasa yang indah termasuk melalui penggunaan perumpamaan. Pelbagai perumpamaan dapat ditemui dalam al-Quran, antaranya perumpamaan berupa manusia, haiwan, tumbuh-tumbuhan, elemen alam semula jadi dan lain-lain. Perumpamaan ini bertujuan memudahkan pemahaman, mengajak manusia berfikir dan mengambil iktibar. Melalui perumpamaan ini, minda dan jiwa manusia akan terdidik apabila merasakan elemen kemukjizatan dan kewahyuan al-Quran yang ternyata mengatasi kemampuan akal manusia. Buku ini mengupas tujuan, keistimewaan dan keunikan perumpamaan al-Quran melalui analisis terhadap beberapa contoh ayat terpilih. Buku ini sesuai dibaca oleh pelajar, pendidik, pengkaji bahasa dan pembaca awam yang berminat untuk mengenali dengan lebih dekat tentang perumpamaan al-Quran.