Pengenalan kepada sistem perundangan di Malaysia - Noor Aziah Mohd Awal (International Law Book Services, 2003)
Undang-undang adalah yang diperturunkan, diperintah atau dinyatakan. Satu peraturan atau metode yang mana fenomena atau perbuatanya saling berganding antara satu sama lain; yang perlu dipatuhi atau diikuti oleh rakyat tertakluk kepada hukuman atau kesan-kesannya.