Mengapa aurat haram didedah? satu realiti masa kini - Rokiah Ahmad (Pustaka Haji Abdul Majid, 2004)
Kewajipan menutup aurat adalah tuntutan Allah yang diwajibkan untuk melindungi keseluruhan anggota jasad yang dilarang untuk mendedahkan, manakala hati merupakan tempat berniat samaada hendak memakai seperti yang disuruh atau sebaliknya, bagi hati yang baik akan menerima secara ikhlas dan terbuka.