Fadhilat haji kelebihan haji - Kandhahlawi, Muhammad Zakariyya (Perniagaan Jahabersa, 1998)
Mengalami kesukaran di dalam perjalanan haji adalah seumpama membelanjakan sesuatu untuk berjihad di mana satu dirham diganjarkan sampai tujuh ratus kali. Mengalami kesakitan dan kepayahan semasa haji adalah seumpama dengan pengalaman kepayahan semasa berjihad. Hendaklah diperhatikan bahawa segala kepayahan-kepayahan dan kerugian-kerugian yang dialami tidaklah akan dilupai oleh Allah tetapi ditukar kepada ganjaran pahala.