Laporan projek penyelidikan kajian asas kedudukan bahasa Melayu di institusi pengajian tinggi awam Malaysia (Penerbit Universiti Malaysia Terengganu, 2013)
Penggunaan bahasa di Insitusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dilihat kurang memberi penekanan kepada penggunaan bahasa Kebangsaan. Senario ini sememangnya bukan perkara baharu kerana sudah acapkali sloga pemerkasaan bahasa Melayu dilaungkan oleh pihak-pihak yang prihatin namun ia kurang memberi kesan dan tidak berjaya mengubah realiti tersebut. Justeri, kajian ini bertujuan meninjau keadaan semasa pengamalan bahasa Melayu di IPTA dan mencari solusi bagi memartabatkan bahasa Melayu agar dapat melihat bahasa Melayu terkehadapan sebagai bahasa ilmu dan mengembalikan semua kemasyhuran bahasa Melayu yang pernah menjadi lingua franca pada satu ketika dahulu.