Rancangan Malaysia ketujuh, 1996-2000 (Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri, 1996)
Rancangan Malaysia Ketujuh (RMT), 1996-2000, meliputi fasa kedua Rangka Rancangan Jangka Panjang Kedua (RRJP2), 1991-2000. RMT disediakan berasaskan kejayaan Rancangan Malaysia Keenam (RME), 1991-1995 dan bertujuan membawa negara ke abad kedua puluh satu secara berkesan. Rancangan ini merupakan adunan pragmatik strategik-strategik dan program-program pembangunan yang baru dan yang telah terbukti keberkesanannya. Ianya dirangka berasaskan, sebahagian besarnya, kepada matlamat-matlamat dan strategi-strategi Dasar Pembangunan Nasional (DPN) yang termaktub dalam RRJP2. RMT juga mengandungi beberapa strategi baru bagi menangani cabaran dan perubahan yang dijangka dihadapi oleh masyarakat dan ekonomi Malaysia.