Pengantar falsafah sains - Ramli Awang (Pusat Pengajian Tahun Satu, Universiti Teknologi Malaysia, 1995)
Sesungguhnya konsep Falsafah Sains tidaklah tertumpu kepada persoalan sains semata-mata dalam ertikata terpisah dari objek, alat, aktiviti serta matlamatnya, malahan ianya melibatkan keseluruhan aspek yang saling kait-mengait antara satu sama lain. Ringkasnya persoalan Falsafah Sains adalah persoalan yang pastinya menyentuh konsep Tuhan (God), manusian (man) serta alam. Ketiga-tiga ini saling terikat dan berpunca kepada Tuhan selaku Rabb serta punca-sumber segala yang wujud.