Kitab Rasi transliterasi dari manuskrip Melayu lama (Perpustakaan Negara Malaysia, 2006)
Kitab Rasi ialah sebuah kitab yang digunakan oleh masyarakat zaman lampau untuk melihat keserasian jodoh antara pasangan yang hendak atau telah berkahwin. Ia juga digunakan sebagai panduan bagi pasangan yang akan melangsungkan perkahwinan agar perkahwinan yang dilalui pasangan itu kekal hingga akhir hayat mereka.