Anwar Ibrahim penampilan demokrat Muslim - Allers, Charles 1961- (IDE Research Center Sdn Bhd, 2017)
Anwar Ibrahim seorang ahli ahli politik Malaysia yang bertenaga dan berkarisma merupakan seorang pemimpin yang lantang menyuarakan keserasian Islam dengan prinsip-prinsip demokrasi, lama sebelum kebangkitan Arab Spring, di mana topik demokrasi dalam negara-negara Islam mula dibicarakan di pentas antarabangsa. Anwar, yang pada satu masa pernah dicadangkan untuk menjadi calon Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), testimoninya mekar dalam kehidupan, yang didasari dengan perkembangan dan evolusi kecintaannya kepada negara serta pegangan perjuangannya. Anwar telah aktif di peringkat tertinggi dalam politik Malaysia selama lebih 30 tahun. Walaupun dia telah dipenjara beberapa kali dalam sejarah perjuangannya, dia terus dinamik, menyuarakan keseimbangan kepelbagaian kaum, agama dalam kalangan rakyat Malaysia.