Pantun Pak Nazel 101 perkara - Nazel Hashim Mohamad (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2012)
Hakikatnya, orang Melayu begitu sinonim dengan pantun. Melaluinya, mereka menyampaikan sindiran, pujian, nasihat, jenaka, cinta dan hampir setiap perkara dalam kehidupan. Seni berpantun juga merupakan warisan sastera lisan dan melambangkan kebijaksanaan orang Melayu. Seratus satu perkara telah dirakamkan dalam bentuk pantun yang sempurna sifatnya dan dikarang sepenuhnya oleh Nazel Hashim Mohamad. Sebanyak 1,045 buah pantun dikumpulkan untuk panduan serta menambahkan kerencaman pantun Melayu dalam buku ini