Kisah-kisah Nabi Yusof dalam Kesusasteraan Melayu - Ali Ahmad (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1999)
Kisah-kisah Nabi Yusuf dalam Kesusasteraan Melayu merupakan hasil kajian pertama dalam penelitian khusus terhadap kisah Nabi Yusuf a.s. secara perbandingan oleh sarjana sastera tempatan.