Sejarah agama Sikh dipengaruhi agama wahyu Islam dan Hindu? - Aman Damia Md. Zain 1974- (Hijjaz Records Publishing, 2015)
Dunia dan kehidupan ini Allah jadikan dengan pelbagai puak dan golongan. Dari puak itulah tercipta pula berbagai-bagai agama dan fahaman. Antaranya agama Sikh yang merupakan sebuah agama monoteistik yang diasaskan di Punjab, India pada abad ke-15 dan sebagai agama kelima terbesar di dunia, dengan lebih daripada 23 juta penganut! Ada sesetengah pendapat berkata, agama ini dipengaruhi oleh agama Islam dan Hindu. Sekiranya benar, ianya tidak menunjukkan keaslian agama Sikh itu sendiri kerana Islam dan Hindu bukan berasal dari India.