Penduduk Bumi sebelum kita - Muhammad Isa Dawud (Hijjaz Records Publishing, 2018)
Para ilmuan berpendapat, bumi ini telah wujud lebih daripada 1000 juta tahun lampau. Namun hal ini tidak bermakna kehidupan manusia di bumi bermula sejak itu, hanya bahagian besar daripada rangkaian kehidupan masa lalu yang hidup dan menguasai planet ini. Kehidupan manusia dikatakan hanya wujud selepas kebinasaan makhluk yang terdahulu; makhluk-makhluk yang asing dan tidak kita ketahui. Tetapi apakah makhluk itu? Bukti bahawa kehidupan masa lalu sebenarnya pernah menghuni bumi; sebagai penduduk yang bersistem. Malangnya, semua itu seperti tenggelam dan lenyap untuk tatapan dan rujukan generasi kita.