Kitab lama - Sha Hanim Ramli (Grup Buku Karangkraf, 2015)
"Pendatang, tetap pendatang. Mereka datang dan kemudian pergi setelah memerah segala hasil kita. Seperti penyamun. Mereka takkan sanggup bermandian darah demi tanah air dan bangsa lain." Malim dan Martin, dua insan serupa tapi tak sama yang merentasi dimensi alam, menyusur dari Kitab Hikayat Malim Deman. Dia dikembalikan ke zaman pemerintahan Inggeris dan Jepun yang dipenuhi derita. Lalu di situ, dia mencari jati dirinya. Mengenal dan melihat kekuatan bangsa sendiri demi sebuah Daulah. Daulah itulah yang mengalir ke segenap darah-darah bangsa Tuah. Namun jiwanya rentan, pabila tiba saatnya dia dipaksa mencabut nyawa kekasihnya sendiri, Merah. Apatah lagi Merah lebih sanggup mati di tangan Malim, daripada hidup menjadi hamba di kem tahanan. Semua sudah maklum, tiada gadis yang berjaya keluar dari kem itu hidup-hidup. Sama ada mereka mati diseksa, atau mati terseksa. "Secuit kau sentuh anak aku, sebakul kau kan terima daripada aku!"