Kayuhan asas pelumba basikal jalan raya - Sakri Abdullah; Adya, Puspita Mustika 1966-; Jamaludin Mahmood 1960- (ITBM (Institut Terjemahan & Buku Malaysia), 2017)
Pencapaian sukan berbasikal Malaysia di Sukan Olimpik Rio 2016, merupakan sebuah harapan yang menjadi kenyataan. Segala usaha, pengorbanan dan perancangan oleh Kementerian Belia dan Sukan melalui Majlis Sukan Negara, Institut Sukan Negara dan pihak-pihak lain telah mencipta sejarah buat Malaysia dalam sukan berbasikal dunia. Sukan berbasikal merupakan gabungan antara manusia dan teknologi, oleh itu setiap individu yang ingin menceburi sukan ini perlu mempersiapkan diri, kelengkapan, pengetahuan, latihan dan perancangan. Buku ini memberi pendedahan asas kepada mereka yang berminat, sama ada sebagai pelumba, untuk tujuan rekreasi mahupun sebagai hobi. Catatan yang mudah difahami, disertakan dengan gambar bagi memudahkan pembaca memahami dan mempraktikkan sukan ini