Memahami golongan keperluan khas menjadikan rakan kepada seseorang yang mempunyai keperluan khas - Sabin, Ellen (Institut Terjemahan & Buku Malaysia (ITBM), 2007)
Buku Memahami Golongan Berkeperluan Khas ini mendidik kanak-kanak membesar dengan perwatakan. Buku ini ialah sebuah buku aktiviti, permulaan perbualan, dan alat pendidikan yang membimbing kanak-kanak untuk belajar menerima perbezaan orang lain, serta melayan mereka dengan hormat, belas kasihan, dan kebaikan hati