Politik Terengganu : perkembangan dan pergolakan - Mohd Hasbie Muda 1987- (Megamind Leadership Consultancy, 2017)
Politik Terengganu unik. Terengganu menjadi negeri pertama yang diterajui oleh Parti Islam Se-Malaysia (PAS) selepas Merdeka tetapi ditumbangkan melalui undi tidak percaya selepas dua tahun empat bulan sepuluh hari berjalan. Selepas 38 tahun negeri ini diperintah oleh BN, PAS kembali diberikan peluang oleh rakyat untuk membuktikan keupayaan mereka pada tahun 1999 sebelum dijatuhkan semula pada tahun 2004. Ternyata pertukaran ini membuktikan bahawa rakyat Terengganu berani untuk membuat perubahan. Sesungguhnya sifat nelang rakyat Terengganu tidak mengenal siapa. Mereka nekad. Politik Terengganu sebenarnya tidak pernah sunyi daripada kejutan, konflik dan kontroversi. Seawal tahun 1959, politik Terengganu mencuri perhatian rakyat negara ini apabila wujud pertikaian dalam pelantikan Menteri Besar Mohd Daud Abdul Samad. Daud tidak kekal lama di kerusinya apabila dijatuhkan melalui undi tidak percaya dalam DUN Terengganu pada tahun 1961. Pengganti Daud, Ibrahim Fikri Mohamad pula tidak terlepas daripada digantikan oleh pucuk pimpinan partinya walaupun telah berjaya memenangkan BN dalam dua kali pilihan raya. Mahmood Sulaiman dan Nik Hassan Abdul Rahman pula terpaksa ditukar kerana bermasalah dari segi prestasi dan hubungan dengan pihak Istana. Wan Mokhtar Ahmad yang berkuasa selama 25 tahun pula akhirnya dijatuhkan dalam kekalahan yang tragis. Tokoh ideolog PAS yang pernah diramalkan oleh majalah Asiaweek sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia, Abdul Hadi Awang pula hanya sempat memimpin negeri selama sepenggal sahaja sebelum digantikan oleh Idris Jusoh yang kemudiannya juga turut digantikan secara tiba-tiba walaupun partinya menang dalam pilihan raya dan beliau sendiri mendapat sokongan majoriti ADUN partinya. Pengganti Idris iaitu Ahmad Said pula diganti oleh Exco kanannya sendiri apabila pucuk pimpinan parti tidak lagi berkehendakkan beliau. Ahmad Razif Abdul Rahman juga hampir dijatuhkan melalui usul undi tidak percaya. Mujurlah ia berjaya digagalkan oleh Speaker DUN Zubir Embong. Semua pergolakan ini menarik untuk diperhalusi agar iktibar dan teladan berguna dapat diambil sebagai pedoman pada masa akan datang.