Peranan intelektual - Usman Awang Dato' 1929-2001; Toer, Pramoedya Ananta 1925-; Ahmad Adam 1941-; Rustam A. Sani 1944-2008 (Strategic Information and Research Development Centre, 2016)
Buku ini mengadungi lima buah karangan, oleh lima orang tokoh terkenal yang bersyarah tentang golongan intelektual dan peranannya. Mereka ialah: Usman Awang, seorang sasterawan Malaysia ternama yang lebih dikenali apabila membaca sajak-sajaknya yang mudah, indah akan tetapi sangat berisi; Pramoedya Ananta Toer, pejuang dan novelis agung Indonesia yang pernah ditahan selama 10 tahun di Pulau Buru tanpa bicara; Rustam A Sani, ahli akademik serta pengkritik sosial yang pernah diiktiraf sebagai intelek awam penting di Malaysia; Ahmat Adam, juga seorang ahli akademik, yang mengkhusus dalam bidang sejarah; dan Syed Husin Ali, seorang ahli akademik dan ahli politik yang dihormati umum.