Konsep wira dalam masyarakat Melayu membelai romantisme dekaden - Shaharuddin Maaruf (Strategic Information and Research Development Centre, 2014)
Persoalan kepimpinan sesungguhnya asasi bagi kemajuan sesebuah masyarakat. Justeru, konsepsinya apa itu keperwiraan atau heroic adalah signifikan, dalam pengertian ia mencoraki sebahagiannya pola motivasi mereka yang terlibat. Pengarang buku ini berusaha mengkaji konsepsi wira sebagai yang dipamirkan golongan pemerintah. Ia menjejaki hubungannya dengan berbagai peristiwa penting dalam sejarah Melayu buat menunjukkan kepentingan temanya...Mereka yang kurang bersetuju dengan beberapa kenyataan dalam buku ini seharusnya sanggup menolaknya secara logik dan tersusun. Namun apa jua sambutannya, yang pasti, cara pengarang mengolah persoalan menyajikan satu pembacaan yang menarik. Setiap orang yang berhasrat mendalami lagi pengertiannya tentang masyarakat Melayu tidak mampu mengabaikan buku ini. Buku ini sebenarnya adalah lebih tentang pemuja wira dari tentang wira. Ia mengkaji tokoh-tokoh hanya sekadar mereka itu mencerminkan nilai-nilai dan idealisme pemuja-pemuja mereka sendiri. Tumpuan buku bukanlah untuk meleraikan perbahasan tokoh-tokoh mana yang sepatutnya dinobatkan sebagai wira-wira Melayu, baik Hang Tuah atau pun Hang Jebat sekali pun. Persoalan bagi buku ini tetap terutamanya tertumpu kepada pengamatan nilai-nilai dan idealisme Melayu, kesedaran jati diri dan budaya. Buku menyelidik kuasa-kuasa sosial yang telah membina dan mencoraki nilai-nilai dan idealisme tersebut, seperti tercermin dalam dinamika dan ideologi kumpulan, jua kepentingan-kepentingan terpendam mereka yang terlibat.