Ubat - Naim Tamdjis; S.Kausari; Resmanshah (Projek Thriller, 2017)
Ubat: Dadah atau bahan yang diambil untuk mengurangkan simptom atau mengubati sakit. Ubat dibahagi kepada dua kumpulan; (1) tanpa preskripsi (OTC - Over the Counter atau 'Atas Kaunter'), iaitu ubat yang boleh dibeli di farmasi dan pasar raya tanpa sebarang halangan, dan (2) dengan preskripsi, iaitu ubat yang dibenar dan dicadangkan oleh doktor. Kebanyakan ubat OTC dianggap selamat untuk kebanyakan orang jika diambil seperti dalam arahan. Walau bagaimanapun, perbezaan yang tepat antara OTC dan preskripsi bergantung kepada bidang perundangan. Ubat selalunya dihasilkan oleh syarikat farmaseutikal. Ada sesetengah dadah telah dipatenkan, yang mana syarikat tersebut memegang hak milik untuk menghasil dan melesenkan sebatian dadah tersebut untuk tempoh masa tertentu. Ubat yang tidak berpaten, dipanggil ubat generik. UBETOK - NAIM TAMDJIS "Ingat, awak tak selamanya akan selamat. ALLAH itu Maha Kaya! Cukup-cukuplah tangan kotor awak membunuh orang. Jangan lagi jadi penyebab pembunuh beribu-ribu lagi pesakit kanser yang tak bersalah!" POTRET SYAPUTRA - S.KAUSARI "Kalau apa yang saya nampak bukan kerana penyakit yang saya alami, kenapa saya diberi ubat tu? Adakah untuk mengaburi mata saya tentang apa yang sebenarnya berlaku?" TABU - RESMANSHAH "Apa yang kau ingat hanyalah nama kau. Satu-satunya petunjuk yang kau ada, adalah sebuah alamat rumah di Subang Jaya. Kala seluruh Malaysia dipenuhi mayat yang sudah mula mereput dan kenderaan yang ditinggalkan kosong, kau masih bernafas!"