Hamas perjuangan dari buaian sehingga titis darah terakhir - Saifullah Mohd Sawi; Munirah Atirah Zakariah (Karisma Publication, 2010)
Isu Palestin merupakan isu umat Islam sedunia. Mengapa tidak, kerana di sanalah terdapatnya Qiblat umat Islam yang pertama dan juga tempat berlakunya Isra' dan Mi'raj, iaitu Masjid al-Aqsa. Palestin juga merupakan tanah milik umat Islam sejak dari zaman Nabi Allah Sulaiman lagi. Ia kemudian bersilih ganti dijajah oleh bangsa Yahudi, Rom dan Parsi sehingga kembali menjadi milik umat Islam. Kini, semenjak tahun 1948 Masjid al-Aqsa dan bumi Palestin sekali lagi dijajah oleh rejim Zionis Yahudi. Malangnya, masih ramai dalam kalangan masyarakat Islam di Malaysia masih naif tentang apa yang berlaku di Palestin, malah jauh sekali untuk menghayati isu tersebut. Ramai yang mengatakan isu ini adalah isu rakyat Palestin atau isu kaum Arab. Media yang dikuasai Barat dan Yahudi pula lantas mengatakan umat Islam di Palestin adalah golongan pengganas yang mengganggu kaum Yahudi yang merupakan rakyat sebenar bumi Palestin. Kemunculan HAMAS sekitar 1987 telah menyuntik semangat bagi pejuang dan pencinta Islam di bumi Palestin bagi membebaskan diri dari cengkaman rejim Zionis Yahudi. Buku ini merupakan huraian tentang sejarah dan peranan gerakan HAMAS dalam membebaskan bumi Palestin.