Misteri tamadun Melayu yang hilang empayar Lemuria - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2019)
Lemuria adalah sebuah tamadun yang hebat dengan kepakaran dalam seni bina yang canggih, sezaman dengan tamadun Atlantis. Tamadun Lemuria dikatakan milik bangsa Melayu yang wujud berlokasi di kepulauan nusantara suatu ketika dulu. Namun, sehingga kini tamadun Lemuria terus lenyap bersama sejarah bangsa Melayu yang gemilang, seolah-olah sengaja ditutup. Buku Misteri Tamadun Melayu Yang Hilang- Empayar Lemuria, bukan sahaja membongkar misteri kehilangan Empayar Lemuria tetapi turut mendedahkan kegemilangan Bangsa Melayu suatu ketika dulu yang kini telah ditutupi dan cuba dilenyapkan dari pengetahuan generasi kini.