Antara sejarah dan mitos sejarah Melayu & Hang Tuah dalam historiografi Malaysia - Ahmat Adam 1941- (Strategic Information and Research Development Centre, 2016)
Buku Antara Sejarah dan Mitos yang bernada kritis ini ditulis oleh seorang sejarawan yang cuba merungkai persoalan kebolehpercayaan Sejarah Melayu sebagai sumber sejarah yang utuh, dan juga menganalisis secara kritis kewujudan Hang Tuah dalam sejarah silam Melaka bagi menentukan sama ada figura ini adalah benar-benar tokoh sejarah ataupun semata-mata tokoh yang dimitoskan sahaja.