Malaysia-Perancis menelusuri jati diri - Dovert, Stéphane (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Editions Arkuiris, 2013)
Apabila kita menyebut hubungan antara dua negara, ia melibatkan pertukaran idea politik dan hubungan diplomatik. Sebenarnya kita lupa bahawa jaringan hubungan ini juga boleh terhasil daripada pengembaraan individu ke sesebuah negara, pergaulan dengan masyarakat tempatannya, dan penemuan hasil bumi negara itu yang tidak pernah diduga. Begitulah juga dengan hubungan Perancis-Malaysia yang merangkumi pelbagai bidang termasuklah bidang seni, perfileman, seni bina, sains dan perniagaan. Dari pantun ke Technip, beralih kepada Ayam Brand, perladangan kelapa sawit, sains fiksyen, penghasilan pelbagai produk seni kreatif dan hubungan perdagangan kedua negara menjadi bukti wujudnya hubungan ini. Lantaran itu, buku ini dihasilkan sebagai kemuncak kepada hasil hubungan yang telah lama termeterai ini.