Tarian dabus rebana & busana puteri Perak warisan penanda kepahlawanan anak negeri - Zinitulniza Abdul Kadir 1971- (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, 2018)
Buku Tarian Dabus, Rebana & Busana Puteri Perak: Warisan Penanda Kepahlawanan Anak Negeri menghuraikan perihal keunikan tiga ikon kesenian negeri Perak, iaitu tarian dabus yang dipercayai telah berkembang sejak lebih 200 tahun lalu; rebana Perak serta busana Puteri Perak. Identiti unik ketiga-tiga ikon ini menjadi simbol dan penanda kepada warisan kepahlawanan anak negeri atau masyarakat negeri Perak. Penerbitan buku ini memuatkan hasil temu ramah dan kajian lapangan penulisnya dengan beberapa individu kumpulan penggiat yang terlibat secara langsung mencakupi sejarah dan teori asal usul; nyanyian; alat muzik; rebana Perak; pantang larang; khalifah dan peralatan khalifah; bunga tarian; busana Puteri Perak; legenda Puteri Limau Purut; ritual uji setia & pagar kawasan; persembahan serta masa depan seni warisan ini.