Kisah-kisah melawan dalam Al Quran - Aina Wafi Abd. Kadir 1995- (Thukul Cetak, 2017)
Seperti Ibrahim, anak-anak muda harus sedar bahawa tidak semua perkara turun-temurun yang diajar dan dia tanam moyang kita adalah betul. Pada sesetengah hal itu merupakan kesesatan dan salah faham yang nyata sehingga mengenepikan keimanan kepada Tuhan Yang Satu. Memberanikan diri untuk berdepan dengan persoalan-persoalan yang datang dari dalam diri sendiri serta menyatakannya di hadapan orang yang berkait memerlukan satu jiwa yang cukup bersar dan berani. Selaku anak muda, di fikirannya terkandung beribu persoalan yang memerlukan jawapan agar menjadi kunci kepada kehidupan seterusnya. Hadapilah ia seperti mana jujurnya Ibrahim bertanya kepada ayahnya. Persiapkan diri bukan semata dengan soalan, bahkan pendapat-pendapat yang kita yakini ia betul dan kita awalnya sudah renungi sebelu menuturkannya