Neofeudal UMNO politik dan pembangunan luar bandar - Mazli Bidu; Jamaie Hamil (Strategic Information and Research Development Centre, 2018)
Epistemologi feudalisme boleh dikaji dari pelbagai perspektif termasuk sejarah, undang-undang, ekonomi, sosiologi dan sains politik. Feudalisme juga dilihat dari sudut geopolitik dengan kajian-kajian tertumpu kepada feudalisme di Benua Eropah Barat, di Asia Timur dan Asia Tengah dan juga kajian feudalisme yang mengkhusus negara-negara tertentu. Di negara ini feudalisme turut menjadi subjek kajian terutamanya berkaitan budaya feudal golongan istana dan kaum Melayu secara komprehensif. Peredaran masa menyaksikan neofeudalisme pula mengambil tempat dalam dunia kajian sosiopolitik.