Jalan lain ke lazuardi - Badariah Arbin (Institut Terjemahan & Buku Malaysia PENA, 2012)
Dalam novel ini ada tercium emansipasi wanita; tentang wanita yang gigih meleraikan belenggu tradisi yang membatasi kemajuan; tentang hak wanita untuk bersuara dan memimpin; hak wanita untuk berpendapat sama seperti lelaki; hak wanita untuk menjabat setaraf lelaki. Tetapi sesuatu yang dilihat seperti menongkah resam, aka nada sahaja onak yang menikam kiri dan kanan. Lantas, ini menimbulkan pula konflik antara dua kelompok yang berbeza pendapat dan berbeza pandangan.