Agama lawan agama - Shari'ati, Ali (Islamic Renaissance Front Berhad, 2017)
Merupakan rangkuman dua syarah yang disampaikan oleh Dr Ali Shari'ati di Pusat Husayniyah di Tehran pada 12 dan 13 Ogos 1970. Syarahan tersebut mengetengahkan tesis utama bahawa dalam sejarah manusiawi, pertembungan yang berlaku adalah antara agama dengan agama; bukannya dengan yang bukan agama seperti yang disangka.