Hubungan etnik di Malaysia harmoni dan konflik - Syed Husin Ali (Strategic Information and Research Development Centre, 2015)
Pada ketika Malaysia di ambang ombak perubahan politik, ahli akademik yang kini merupakan aktivis politik, Dr Syed Husin Ali, menjejaki bagaimana etnisiti telah dimanipulasi, sejak Merdeka, oleh ahli politik Malaysia untuk kepentingan mereka sendiri sehingga menjejaskan masyarakat. Dalam artikel yang mencakupi lebih daripada tiga dekad ini, yang dikumpulkan buat kali pertamanya dalam buku ini, beliau membedah asal-usul, falasi dan sifat yang merosakkan politik etnik dan mengkaji isu kelas vs etnik atau kaum di Malaysia. Kini, sudah tiba masanya, sebagaimana dihujahkan oleh penulis, untuk menamatkan politik perkauman atau etnik.