Kerajaan budaya politik Melayu di ambang pemerintahan kolonia - Milner, Anthony Crothers 1945- (Strategic Information and Research Development Centre, 2016)
Sebuah kajian perintis dan provokatif tentang pemikiran politik Melayu di ambang pemerintahan kolonial - berdasarkan sumber-sumber Melayu dan Eropah, dan mengetengahkan isu-isu yang terus menjadi kritikal di Malaysia pada hari ini. Dengan memberi tumpuan kepada semenanjung Tanah Melayu dan Sumatra Utara, Kerajaan adalah buku yang bersifat inovatif pada pendekatannya - sebuah penyiasatan yang penuh dengan metodologi yang dibangunkan dalam bidang antropologi dan kritikan sastera. Buku ini menegaskan bahawa apa-apa analisis pemikiran sosial bukan-Barat adalah penting untuk mencapai sebuah sejarah yang benar-benar global, menyentuh kepelbagaian perspektif dan pengalaman manusia. Pada tahun 2003 Persatuan Pengajian Asia Amerika Syarikat mengangkat Kerajaan sebagai salah satu daripada 25 'karya-karya penting dalam kajian sejarah' dan 'paling kerap dirujuk dalam kesusasteraan' bidang sejarah Asia Tenggara.