Anding Ayangan - Ramlee Awang Murshid 1967- (Grup Buku Karangkraf Sdn. Bhd., 2019)
Anding Ayangan II, kisah yang sangat mengujakan dan dibayangi dengan imaginasi yang penuh magis. Kisah masih berteraskan konsep saspens thriller. Anding Ayangan II tetap sebuah penceritaan bersandarkan Dark Dream dan make believe. Nilainya sangat tinggi dan berbaloi untuk dihayati. Seperti pembaca sedia maklum, kekuatan gaya bahasa dan teknik penceritaan yang penuh dramatik lebih memberikan kesan kepada pembaca. Berkisarkan mengenai dua dunia yang mempunyai kehidupan berbeza. Seorang penglipur lara bernama Nyian yang mempunyai kuasa sakti telah membaca dan mengubah cerita dongeng mengenai Anding Ayangan. Segala yang dipertuturkan benar-benar menjadi kenyataan. Kehidupan Furqan Ayyubi di dunia Anding Ayangan terhenti kerana dia telah dibawa ke dunia nyata akibat pengkisahan Nyian. Manakala Nyian dan sahabatnya Damit pula bertukar dengan Furqan Ayyubi dan telah ditelan lautan dan dibawa ke dunia Anding Ayangan. Bermulalah kacau bilau di mana, Nyian telah menyalahgunakan kesaktiannya dan cuba mengambil alih takhta kerajaan Anding Ayangan. Dia berjaya menggulingkan Raja Perempuan Yungku Kelangar iaitu adik kepada Furqan Ayyubi. Walau bagaimanapun Nyian bukanlah seorang raja yang adil dan mengakibatkan huru-hara di kerajaan Anding Ayangan dengan hanya menggunakan lisan sahaja. Manakala Furqan Ayyubi di dunia nyata ini bersungguh-sungguh berjuang untuk membunuh seekor makhluk yang datang dari Anding Ayangan juga. Makhluk itu telah menumpang di dalam jasad Datuk Johar seorang ahli politik. Sebelum ini, di dunia Anding, makhluk itu juga turut menumpang jasad Raja Tabakbauta' iaitu ayahanda Furqan Ayyubi. Tetapi keadaan Furqan Ayyubi itu disalahertikan oleh orang sekelilingnya di dunia nyata ini dan mengatakan dia mengalami gangguan mental. Akhirnya dia dimasukkan ke hospital mental dan berjumpa dengan seorang lelaki tua seusia Nyian dan juga sahabat Nyian iaitu Pak Hashim. Lelaki itu juga dikatakan mengalami gangguan mental tetapi apa yang berlaku sebenarnya adalah, lelaki itu juga turut mengetahui rahsia kitab dongeng Anding dan kesaktian Nyian