Tersebutlah kisah himpunan cerita Abu Nawas - Sayyidah Nafisah, 1984- (Hijjaz Records Publishing, 2015)
Menghimpunkan 40 kisah tauladan seorang pujangga yang hidup dalam pemerintahan kerajaan Abbasiyah, iaitu Abu Nawas. Nama Abu Nawas bukan saja sebagai figura yang menghiburkan, tapi watak penting dalam memberi pengajaran kepada masyarakat. Gerangannya bukan saja terisi dalam Alfu Lailatin wa Lailah (Cerita Seribu Satu Malam), tapi terkenal sehingga melangkaui belahan Nusantara. Jadi, mengapa watak Abu Nawas dipilih sebagai pelengkap buku ini? Kerana setiap perwatakannya ada kisah tersendiri!