Kronologi misteri menjelang kemunculan Imam Mahdi dan kedatangan Nabi Isa - Mohammad Suhair Asyaraf (Hijjaz Records Publishing, 2014)
Salah satu bukti kehebatan Islam ialah hadis-hadis Rasulullah s.a.w. mengenai masa depan umat khususnya umat akhir zaman. Salah satu hadis menakjubkan ialah mengenai kemunculan seorang lelaki Ahli Bait yang bakal menjadi panglima perang dan khalifah akhir zaman. Masyarakat barat mengenali sebagai 'Muhammad kedua'. Umat Islam pula mengenalinya sebagai 'Imam Mahdi'. Beliau akan membawa keamanan dan melaksanakan syariat di seluruh dunia. Rasulullah s.a.w. turut bersabda mengenai Al-Malhamah Al-Kubra iaitu sebuah peperangan paling dahsyat antara pihak Islam dan kufar. Peperangan itu pula tidak menggunakan senjata berteknologi tinggi. Sebaliknya menggunakan senjata lama seperti pedang, tombak, panah dan sebagainya. Malah dikatakan juga, pada masa itu, semua peralatan teknologi tidak lagi mampu berfungsi seperti sekarang. Bagaimana semua itu boleh terjadi? Tidak lama selepas Imam Mahdi dan para tentera sufinya berjaya menguasai dunia, Dajjal akan muncul bersama bala tentera kufarnya. Kemudian Nabi Isa a.s. pula akan turun dan menghapuskan Dajjal dan semua fitnahnya. Dunia masih belum aman. Ini kerana selepas itu, manusia diancam pula oleh yakjuj Makjuj, satu bangsa asing dan aneh yang dikurung di dalam tembok batu oleh Iskandar Zulkarnain, di suatu tempat yang dirahsiakan oleh Allah. Pelbagai tragedi dan kejadian akan berlaku sebagai petunjuk sebelum semua peristiwa itu berlaku. Semua itu bakal dibincangkan di dalam buku ini dan ia perlu diberi perhatian oleh kita semua. Mengapa? Ini kerana menurut Rasulullah s.a.w., semua itu akan berlaku di akhir zaman. Kita adalah umat akhir zaman dan Rasulullah s.a.w. ialah Al-Amin iaitu manusia yang tidak pernah berbohong