My journey into Perak mining the state history - Azrai Abdullah (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad, 2018)
Buku ini mendedahkan susur galur sejarah ekonomi negeri Perak bermula dari zaman prakolonial sehingga tercetusnya industri perlombongan dan getah yang pesat. Buku yang diterbitkan dalam bahasa Inggeris ini mengandungi lapan (8) bab yang selain mengkhususkan pada bidang ekonomi Perak, ia turut memaparkan kehidupan masyarakat dalam era masing-masing. Penerbitan buku tulisan Azrai Hj. Abdullah ini merupakan hasil dokumentasi penulis yang telah diringkaskan daripada tesis Ijazah Kedoktorannya. Buku ini turut memuatkan esei keterangan, gambar-gambar bersejarah negeri Perak dan gambar-gambar penulis yang juga merupakan anak jati negeri ini.