Politik kandang the animal farm - Orwell, George (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad, 2014)
"Salah sebuah dongeng politik teragung sepanjang zaman...buku ini sesuai dibaca oleh semua orang dan sesiapa sahaja. Kecemerlangannya tidak malap walaupun lima puluh tahun sudah berlalu." Ruth Rundell, Daily Telegraph Setelah menghalau manusia menjadi tuan mereka, haiwan di Ladang Manor mengharapkan kehidupan yang bebas dan makmur. Namun, mereka terjebak dalam rupa kehidupan lama apabila golonga elit tidak berhati perut dalam kalangan mereka sendiri memegang tampuk kuasa. Kisah pengkhianatan idealisme menerusi kekejaman dan korupsi yang dikarang oleh Orwell masih segar dan relevan pada hari ini meskupin telah lama diterbitkan buat pertama kalinya semenjak tahun 1945. "Dongeng tulisannya ini kekal sebagai satira agung kita tentang wajah gelap sejarah moden