Nota cinta origami - Ruby Hazri (Grup Buku Karangkraf, 2016)
Saera nekad menjadi jururawat peribadi kepada Aunty Rosnah, ibu Faris yang sedang koma. Sebenarnya tidaklah sesukar mana pun menjadi jururawat peribadi di rumah agam itu. Namun, sikap Faris yang penuh syak wasangka dan sering mendesaknya membuatkan hidup dia haru-biru. Kedatangan Mia Sara, anak kecil Faris dan kepulangan Zafran ke tanah air, mula mengubah tanggapan Faris terhadap Saera. Namun, sifat cengilnya tetap menyukarkan Saera. Berlandaskan alasan khuatir Zafran dikecewakan lagi, Faris mula tidak menyenangi hubungan baik antara Saera dan Zafran "Saya cuma minta awak jangan main-mainkan perasaan Zafran. Awak tahu kan dia pernah dikecewakan dulu," ingati Faris kepada Saera. Sifat waspada Faris terhadap Saera mula berubah sehinggakan dia sendiri tidak mampu mentaksir perasaan sendiri. Apatah lagi tatkala melihatkan keakraban anaknya, Mia Sara bersama Saera. Hati yang keras mula mencair. Taman yang sepi, kini kembali berbunga. Tapi, mengapa semakin dekat Faris menghampiri, semakin jauh Saera pergi?