Adab dialog dalam Islam - Tantawi, Muhammad Sayyid (Institut Terjemahan Negara Malaysia, 2015)
Buku ini menjelaskan mengenai syariat Islam yang membuka pintu kepada perbahasan bijak yang berlandaskan mantik yang betul, adab yang tinggi, kebebasan mengeluarkan pendapat dalam lingkungan ilmu yang berguna, kefahaman yang tajam, percakapan yang sopan serta hati yang bersih daripada pelbagai sifat negatif. Turut dipaparkan ialah beberapa dialog antara ahli kitab, antara rasul dengan kaumnya, dialog orang munafik, soal jawab antara orang baik dengan orang yang jahat, antara orang jahat sesama mereka, orang baik sesama mereka, dialog golongan ahli syurga dan golongan ahli neraka