Terjemahan dan gender menterjemah dalam era feminisme - Flotow, Luise Von (Siri pembangunan penterjemah ITNM, 2011)
Terjemahan dan Gender membicarakan kajian dalam terjemahan terkini tentang latar belakang pergerakan wanita dan kritikannya terhadap bahasa 'patriakal'. Buku ini menerangkan amalan terjemahan yang terbit daripada penulisan feminis eksperimental, perkembangan amalan terjemahan golongan pendukung, campur tangan secara terbuka, inisiatif untuk menterjemahkan semula teks penting seperti kitab agama, terjemahan sebagai satu cara untuk memulihkan penulisan yang 'sesat' dalam patriarki, dan sejarah terjemahan sebagai kaedah memberikan tumpuan kepada penterjemah wanita masa lalu