Pengantar kejurubahasaan mahkamah - Mikkelson, Holly (Siri Pembangunan Penterjemah ITNM, 2011)
Kejurubahasaan mahkamah kini merupakan satu bidang yang semakin profesional dengan bertambahnya bilangan pengamal serta sistem kehakiman dan perundangan yang semakin memfokuskan hak bahasa sebagai elemen dalam prosesnya yang betul. Pengantar Kejurubahasaan Mahkamah merangkumi sejarah kerjaya, asas undang-undang untuk jurubahasa yang akan tampil di mahkamah, prosiding jenayah dan sivil, undang-undang perbandingan, peranan jurubahasa dan pelbagai topik lain. Buku ini juga membincangkan perkembangan dalam profesion ini dan perbezaan sistem kehakiman di seluruh dunia. Buku ini boleh dijadikan rujukan untuk latihan jurubahasa mahkamah, dan sesuai untuk dijadikan di mana-mana negeri