Mencari Tuhan di dasar laut - Rita Robert Rawantas (Institut Terjemahan & Buku Malaysia, 2015)
Buku ini lahir daripada inti rasa dan jernih kata yang dianugerahkan rasa kekaguman akan kebesaran Ilahi yang dialami seorang penyelam skuba. Selain senandung ombak memcah pantai, atau deburan ombak ke tiebibg lautan berbatu-batu - kita tidak pernah mendengar suaranya. Zaman-berzaman lamanya, kita mengakrabi lautan dan hidup bergantung kepadanya - namun seakrab itu juga kita leka dan tak usai melukakannya. Andai saja kita tahu betapa indahnya alam di dasar lautan - dapat melihat daripada mata ikan!