Pendidikan moden Jepun ketaksamaan dan kepelbagaian - Okano, Kaori 1959-; Tsuchiya, Motonori 1942- (Siri pembangunan profesion perguruan, 2004)
Buku ini memberikan gambaran menyeluruh mengenai masyarakat Jepun masa kini, dan membabitkan tentang analisis unsur utama dalam masyarakat dan budaya mereka, politik kerja, jantina, serta sains dan teknologi. Setiap tema dikaji secara seimbang, termasuklah pandangan yang bertentangan terhadap setiap isu yang dipaparkan. Ia sumber bacaan yang membolehkan pembaca memahami kepelbagaian dalam masyarakat Jepun, selain turut menawarkan teori serta pendekatan untuk membuat kajian seterusnya