Kursani segenap bimasakti - Cik Srikandi (Write & Brave, 2018)
Belajar bagaimana Korea Selatan bina balik premis-premis bersejarah mereka yang musnah akibat perang untuk kekalkan identiti dan perkasakan jatidiri mereka. Baca bagaimana bangsa Jerman terpukul dengan begitu dasyat selepas Perang Dunia Kedua, satu bangsa menempuh zaman kegelapan. Tapi orang Jerman ini keyakinan diri dia, jatidiri dia kental macam Panzer. Lepas jatuh teruk, mereka bangkit buat 'wirtschaftswunder'. Kita bukan pokok, kita boleh bergerak ke mana-mana dan para penjajah itu bukanlah dewa-dewi yang perlu ditakuti. Dakwat mereka sudah lama kering, jasad mereka sudah lama reput, mengapa kita perlu merelakan diri diperbodohkan lagi? Belajar sejarah untuk melawan perasaan rendah diri. Untuk benar-benar mengaku merdeka, kita mesti benar-benar mencorakkan masa depan sendiri menurut kemahuan sendiri.