Knight templar - Muhammad Danial Ramli (Hijjaz Records Publishing, 2016)
Mereka adalah tentera Salib atau Crusaders yang datang dari Eropah ke Baitul Maqdis (Jerusalem). Pernah digelar sebagai 'the Poor Fellow Soldiers of Christ', 'very 'pious', dan 'committed to the Holy War'. Misi utama mereka; melindungi para penziarah yang dalam perjalanan ke Baitul Maqdis.Awalnya, mereka membina sebuah markas di Temple Mount, lalu dikenali sebagai the Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici - Kesatria Kristian dan Kuil Sulaiman, yang kemudian lebih dikenal sebagai 'the Templar Knight'. Setelah Knight Templar menjadi rasmi dan diterima oleh gereja Council of Troyes pada tahun 1129, mereka menjadi terkenal di seluruh daratan Eropah dengan orde 'religious men could also carry sword', selain menjadi pasukan elit yang sangat terlatih dan lengkap, bermotivasi tinggi selain mengharamkan mundur dalam pertempuran.Kombinasi antara pejuang dan rahib dalam setiap perajurit menjadikan mereka salah satu kekuatan terhebat waktu itu. Namun, apakah yang terjadi kepada the Knight Templar ini sehingga mereka dihukum dan dihapuskan? Ikuti banyak lagi perkaitan sejarah 'tentera miskin' ini dalam buku The Knight Templar