9 Mei 2018 catatan dari garis depan - Nik Nazmi Nik Ahmad 1982-
Tarikh 9 Mei 2018 telah terpahat sejarah Malaysia sebagai hari terakhir Barisan Nasional selepas 61 tahun memerintah. Bagi Nik Nazmi, 9 Mei 2018 turut memahat pencapaian peribadinya. Ini merupakan kali pertama beliau bertanding bagi kerusi Parlimen. Pada PRU14, beliau bertanding untuk kerusi Parlimen Setiawangsa, satu-satunya kerusi di Kuala Lumpur yang Barisan Nasional tidak pernah kalah, tetapi pada PRU 14, mereka akhirnya berjaya ditumbangkan, kerana kebanyakan kerusi di seluruh negara berpihak kepada Pakatan Rakyat.